Energiezuinige verlichting met CFL en zonne-energie

 

Met de komst en daaropvolgende verbetering van zeer efficiënte lichtbronnen, zoals de compacte fluorescentielamp (of CFL), raakt de oude gloeilamp snel achterhaald. Zowel voor binnen- als buitenverlichting zijn er verschillende mooie alternatieven. Andere mogelijkheden zijn onder meer infrarood- en ultrasone schakelaars, timers en lichtgevoelige zonnelampen.

De gloeilamp is al lang de populaire keuze voor zowel binnen- als buitenverlichting. Tot de laatste paar jaar waren duurzamere en efficiëntere lichtbronnen meestal onbetaalbaar of gewoonweg onpraktisch. Het probleem is dat goede solar lamp een grote hoeveelheid energie verspillen en warmte produceren in plaats van licht. Er zijn gloeilampen met een “lange levensduur” beschikbaar, maar deze gebruiken een dikkere gloeidraad en zijn nog minder efficiënt. Een nieuwer type gloeilamp is de wolfraamhalogeenlamp, die efficiënter is en een hogere lichtopbrengst heeft, maar voor maximale efficiëntie en levensduur van de lamp zijn compacte fluorescentielampen de juiste keuze.

Compacte fluorescentielampen, of CFL’s, zijn waarschijnlijk de belangrijkste vooruitgang in huisverlichting van de afgelopen jaren. Ze maken gebruik van de hoge energie-efficiëntie en levensduur van TL-verlichting met het gemak en de populariteit van standaard gloeilampen. Toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd, waren CFL’s te zwaar en te groot om praktisch te zijn, en de kleur van het licht dat ze produceerden was niet zo wenselijk. Door de vooruitgang in het ontwerp van CFL’s in de afgelopen jaren is hun compatibiliteit met standaardarmaturen echter verbeterd. Ze zijn even groot of iets groter dan traditionele lampen en produceren nu een betere kleur voor huisverlichting. Hoewel de initiële kosten van CFL-lampen 10 tot 15 keer duurder kunnen zijn dan vergelijkbare gloeilampen, gaan ze 10 tot 15 keer langer mee. En aangezien ze lampen tot 4 keer hun wattage kunnen vervangen, kan het energieverbruik met 75% worden verminderd.

De volgende stap in het verhogen van de energie-efficiëntie in huisverlichting is het gebruik van verschillende lichtregelingen. De meest populaire hiervan is waarschijnlijk de dimmerschakelaar, die het wattage en de output van gloeilampen of fluorescentielampen kan verminderen. Er moet echter worden opgemerkt dat er speciale armaturen nodig zijn om TL-lampen te dimmen. Een andere populaire optie is de fotocel, die natuurlijk licht detecteert en armaturen dienovereenkomstig in- en uitschakelt. Een buitenfotocel kan bijvoorbeeld ‘s nachts de verlichting aanzetten en bij zonsopgang uitschakelen. Bewegingssensoren zijn een goed idee voor ruimtes die voor korte tijd bezet zijn, zoals kasten en badkamers. Een standaard bewegingssensor gebruikt infrarood licht en detecteert beweging binnen het gezichtsveld van de sensor. Als er meer dan zichtbereik gewenst is, zijn er ultrasone schakelaars beschikbaar die grotere gebieden en grotere kamers kunnen bestrijken, zoals privékantoren of gangen. Voor buiten-/landschapsverlichting gaat er niets boven lampen op zonne-energie, die niets kosten om van stroom te voorzien en automatisch worden geactiveerd in de schemering.

Wat uw verlichtingsbehoeften ook zijn, of het nu binnen of buiten, werkruimte of vrije tijd is, er zijn oplossingen beschikbaar om de efficiëntie te verhogen. Grote variëteiten van producten zijn verkrijgbaar in elke prijsklasse en in een reeks stijlen die passen bij zowel thuis als op kantoor.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *